In een veilige omgeving
in slaap gebracht worden.
Onze zorg professionals staan voor iedereen klaar:
altijd en overal.
Patiënten informatie
Binnenkort wordt u geopereerd. Bij deze operatie gaat u onder algehele anesthesie. Dit wordt ook wel narcose genoemd. De anesthesioloog brengt u in slaap, zodat u niets van de operatie merkt. U wordt pas wakker als de operatie voorbij is. Om de operatie veilig te laten verlopen, is het belangrijk dat u deze informatie goed leest. U mag bijvoorbeeld niet eten en drinken voor de operatie. Ook is het soms nodig om met uw medicijnen te stoppen.
Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie of onderzoek?
Anesthesie is heel veilig. Wel is het voor veilige anesthesie heel belangrijk dat u nuchter bent. Nuchter zijn betekent niet eten en drinken gedurende een bepaalde periode voor de operatie of het onderzoek. Als u niet nuchter bent en een volle maag hebt, kan de inhoud tijdens het onderzoek of de operatie naar buiten komen. Door de anesthesie kan je lichaam daar minder goed op reageren. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Als u nuchter blijft, voorkomt u dit.
Algemene adviezen nuchterbeleid volwassenen
Voor de meeste volwassenen gelden de volgende adviezen:
Tot 6 uur voor de operatie of het onderzoek: alles eten en drinken
Tot 6 uur voor het onderzoek of de operatie mag u alles eten en drinken waar u zin in hebt. Het is zelfs goed om dat te doen. Te lang nuchter zijn is niet goed voor u herstel na de operatie, dus voorkom dat u niet langer dan nodig nuchter bent.
Tot 2 uur voor de operatie of het onderzoek: heldere dranken drinken
Tot 2 uur van tevoren mag u heldere dranken drinken, zoals water, koffie en thee zonder melk, aanmaaklimonade en (niet-troebele) appelsap. U mag ook op een (klein) snoepje zuigen of kauwgom kauwen.
Uitzonderingen op de algemene regels
De anesthesioloog maakt voor de operatie of het onderzoek een risico-inschatting. Bij bepaalde ziekten of beperkingen en bij zwangerschap kan het langer duren voordat de maag leeg is.
Als dit voor uw van toepassing is, kan dat voor de anesthesioloog een reden zijn om van de algemene adviezen af te wijken. U krijgt dan een advies op maat. Voor uw eigen veiligheid zal u misschien langer nuchter moeten blijven.
Mag ik mijn medicijnen slikken voor de operatie?
Als u medicijnen gebruikt, bespreekt de anesthesioloog met u of u deze gewoon kunt innemen of dat u tijdelijk moet stoppen. Gebruikt u bloedverdunners, dan kan het zijn dat u een aantal dagen vóór de operatie moet stoppen. Van uw anesthesioloog of van de Trombosedienst hoort u wanneer u met uw bloedverdunners moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen.